hoofding Clan Hay Pipe Band
Leer doedelzak spelen, drummen of dansen
Boek Ons
Link Facebook

Wie zijn we?

ONTSTAAN VAN DE BAND VERBONDEN MET DE CLAN HAY ONZE LEDEN

De Clan HAY PIPE BAND ontstond na een ontmoeting tussen Tom Hye en Philippe Vervoort. We schrijven dan november 2005.

Tom Hye stuitte tijdens zijn genealogisch onderzoek op het feit dat hij Schots bloed in zijn aderen had en na verder onderzoek bleek dat de familie Hye was gerelateerd aan Schotse Clan Hay. Om een lang verhaal kort te maken, werd Tom Hye aanvaard als een volwaardig lid van de Clan Hay. Dit deed hem een nummer te schrijven voor de Clan Gathering in 2005. De Clan Hay had immers geen eigen lijflied op dat moment. Om de authenticiteit te verhogen wilde Tom Hye dit nummer laten begeleiden op de "echte" Schotse doedelzak en hij nam daarvoor contact met Philippe Vervoort. Philippe Vervoort heeft deze uitdaging aanvaard en nam met een paar vrienden de CD 'From a Hay to Delgatie Castle' op.

Philippe droomde al lang om zijn eigen doedelzakband te hebben en doordat de vriendschap tussen Tom Hye en Philippe Vervoort alleen maar groter werd, kreeg Philippe het idee om de Clan HAY PIPE BAND op te starten. De vraag werd gesteld aan Tom HYE die toestemming aan de Chief van Clan Hay, Sir Merlin Hay-Earl of Erroll - Lord High Constable of Scotland vroeg om de Clan HAY PIPE BAND in het leven te roepen. De toestemming werd gegeven onder de voorwaarde dat de band de voorouderlijke regels van de Schotse Clans respecteert. Vervolgens begon in 2005 de "Clan Hay Pipe Band" met twee leden, maar al snel (en veel sneller dan wij ooit hadden gehoopt), groeide de Band ... Philippe Vervoort was en is nog altijd de Pipe Major.

We hebben resoluut gekozen voor de "Full Dress", het Schotse militair uniform. Wetende dat dit ons een serieus budget zou kosten, vonden we het toch belangrijk dat we niet alleen optreden omwille van de muziek. Het oog wil ook wat.

Vanaf 2006 spelen we elk jaar op de Menenpoort in Ieper op de “Hommage aan een Hay” - een jaarlijkse ceremonie ter nagedachtenis van de Schotse Clanleden verdwenen tijdens de oorlogen van 14-18 en 40-45. Tijdens de zomer van 2009, namen we deel aan "The Gathering" in Edinburgh, in het kader van "Homecoming Scotland". Het idee was om vele clanleden van over de hele wereld samen te laten komen voor een bezoek aan hun wortels. Het was een massale bijeenkomst waarop alle Clans aanwezig waren. Wij, de Clan Hay Pipe Band, mocht spelen in het kasteel van Edinburgh, dat was een onvergetelijke ervaring. In 2014 werden we uitgenodigd om te spelen bij de ceremonies rond 700 jaar Slag bij Bannockburn Stirling. Ook dat was een enorme belevenis. Er werd een reconstructie van de slag bij van Robert the Bruce en de Schotse Clans tegen Engeland nagespeeld door re-enactors. De Chief van de Clan HAY was de rechterhand van Robert Bruce en kreeg de erfelijke titel LORD HIGH CONSTABLE OF SCOTLAND. De huidige Chief, Sir Merlin HAY, draagt deze titel nog altijd.

Tom Hye werd in 2005 benoemd tot Convenor van Clan HAY voor continentaal Europa, wat betekent dat hij voorzitter is van de clan Hay in Europa. Eind 2016 werd Tom Hye eveneens aangesteld als vertegenwoordiger van de Earl of Erroll-Lord High Constable of Scotland, Sir Merlin Hay. Tom> Philippe Vervoort werd in 2009 op de bijeenkomst in Edinburgh tot "Persoonlijke Piper van Clan Hay Chief." Uitgeroepen. Wie speelt in de Hay Clan Pipe Band is automatisch lid van de Clan Hay zolang hij of zij in de band speelt. Dit maakt dat we een echte clanband zijn.

Een tweede CD werd geproduceerd door Clan Hay Pipe Band met de naam 'STAND UP Scotland'. Radioproducenten over de hele wereld, van Australië tot Canada, via het Verenigd Koninkrijk, gebruiken deze muziek van de Clan Hay Pipe Band in hun programma's.

In 2017 kregen we de eer om de Military Tattoo 2017 in Edinburgh te openen op 3 augustus. Dat was de dag dat de Clan Hay werd ontvangen bij de Tattoo. Daarnaast speelden we ook op de Aboyne Highland Games enkele dagen later, waar we ter ere van de vijftigste editie van deze highlandgames, met een verrassingsbezoek van de Queen werden vereerd.


© Clan Hay Pipe Band vzw All rights Reserved
HONORARY CHAIRMAN:
THE RIGHT HONOURABLE SIR MERLIN SERELD VICTOR GILBERT HAY OF ERROLL, BT, EARL OF ERROLL, LORD HAY AND SLAINS
HEREDITARY LORD HIGH CONSTABLE OF SCOTLAND MACGARADH MOR 32nd. CHIEF OF THE NAME AND ARMS OF HAY.
HONORARY VICE-CHAIRMAN:
Mr. MALCOLM HAY OF SEATON, COMMISSIONER OF THE CLAN HAY SOCIETY